Diverse

Så kan du som utlandssvensk bevara din Svenska

För oss som är födda i Sverige eller har bott här större delar av våra liv, tas svenskan nästan för givet. Orden och grammatiken kommer naturligt för oss och vi behöver inte tänka igenom meningarna innan vi uttalar dem. Men när man flyttar utomlands kan till och med ens modersmål komma att drabbas, man glömmer eller blandar kanske ihop svenskan med sitt nya språk. Detta gäller både muntligt och i skrift, och det är därför viktigt att man håller svenskan vid liv och aktivt använder sig av språket för att inte tappa sina kunskaper.

Bevara svenskan med distanskurser eller genom att läsa kurslitteratur på fritiden

Ett bra sätt är att rusta upp sin svenska med en distanskurs, som du kan utföra från ditt nya bostadsland. Det är dock inte något som finns tillgängligt för alla på grund av olika regler och krav som kan finnas på utlandsbosatta. Oavsett om du har möjlighet att studera eller ej, så kan det faktiskt vara en riktigt bra idé att köpa begagnad kurslitteratur inom svensk litteratur, på så sätt får du ett billigare pris och kan göra övningar eller bara fräscha upp svenskan ordentligt.

Andra tips för att bevara svenskan

Om du inte har ett intresse av studier eller vill läsa kurslitteratur, så finns det andra lite roligare saker du kan göra för att bevara svenskan. Nedan följer några förslag på vad du kan göra:

  • Svenska böcker, ljudböcker, musik och TV. Detta är ett underhållande och enkelt sätt att hålla igång svenskan, och eftersom du själv kan välja precis vilka böcker eller vilka TV-program du vill engagera dig i så kan du dessutom välja ett ämne du intresserar dig för. Enklare än så blir det knappast. Ett bra tips är även att titta på svenska frågesporter av olika slag, då du samtidigt uppdateras med vad som sker i Sverige just då.
  • Korsord. Korsord kommer troligtvis alltid att vara ett ypperligt val för att bevara ett språk och få tänka till ordentligt. Du kan hitta korsord online och det finns även appar med korsord eller liknande spel där du kan tävla mot andra, såväl vänner som okända.
  • Prata i telefon med vänner och familj. En annan rolig punkt som kanske redan känns självklar för många. Men det här är främst ett sätt att hålla igång svenskan muntligt, vilket är en nödvändighet då det är en sak att förstå och ha kunskap om ett språk, och en annan att själv kunna använda det och snabbt konversera på ett språkligt korrekt vis. Om du och en vän är intresserade av korsord kan det faktiskt vara riktigt kul att lösa korsordet tillsammans via telefon, där en av er fyller i korsordet.

Nu har du fått några tips på hur du kan använda svenskan i din vardag och på så sätt se till att du bevarar dina kunskaper. Det finns givetvis mer du kan göra för att uppnå detta, men dessa tips utgör en bra grund för att komma igång.