Diverse

Lyssna och lär

När det kommer till språk finns det många olika sätt att lära sig på. Direkt inlärning som kurser, privatlektioner, appar, egna studier och språkresor kan alla bidra till att du blir duktig, men även indirekt i form av musik, film, dataspel, podcasts och tidningar.

Oavsett om du är invandrare eller svensk är det alltid roligt att bredda kunskaperna vad gäller ordförråd och uttryck. Det låter dig vara mer nyanserad i din kommunikation och ger ett gott intryck både i sociala och professionella sammanhang. Vid sidan av den direkta inlärningen, det vill säga pluggandet av grammatik och glosor, kan du lyssna på det svenska språket när du promenerar, pendlar, tränar eller sysslar med husgöromål. Genom att skaffa ett par trådlösa hörlurar har du total rörelsefrihet att göra vad du vill, samtidigt som du finslipar på språkkunskaperna.

Pedagogisk underhållning

När du ska lyssna på ett språk, vare sig det är svenska eller något annat, är det viktigt att det känns stimulerande och upplyftande samtidigt som det är korrekt. Visst är det bra att även kunna slang, men i första hand är det klokt att välja saker att lyssna på där svenskan hamnar i första rummet. Du kan till exempel följa Fredrik Lindströms många program eller lyssna på hans böcker för att få en välbalanserad blandning av gott språkbruk och intressant information. Du kan även lyssna på Språktidningens och Sveriges Radios podcasts om svenskans många aspekter eller varför inte lugna ballader av svenska artister där varje ord verkligen artikuleras? Ett annat bra alternativ är att streama tv-serier och filmer, gärna lite äldre, där skådespelarna talar extra tydligt eller att följa frågesporter med korta frågor och enkla svar.

Välj rätt lurar

För att du ska få ut så mycket som möjligt av det du lyssnar på är det viktigt att du väljer hörlurar som passar. Ska du dammsuga hemma eller sitta i högljudd kollektivtrafik medan du lyssnar kan du behöva ett par stora, brusreducerande lurar som sitter över örat, medan promenader och löprundor kräver lättare hörlurar som samtidigt sitter bra. Om du kommer befinna dig i trafik är det också smart att välja lurar som inte helt stänger ute alla ljud omkring dig medan du som ska sitta på en mycket tyst plats behöver hörlurar som inte låter för mycket utåt.