Språk är ett oerhört intressant ämne och då det finns så många olika språk och dialekter här i världen är det givetvis omöjligt att lära sig alla. Bara i Kina finns det 55 officiella minoritetsspråk så bara tanken på att ge sig i kast med att lära sig dem gör att man direkt ger upp.
I Sverige har vi svenska som vårt officiella språk och det kan låta lite olika beroende på var i landet man kommer från. Det är alltid kul att försöka sig på att härma andra dialekter och för personer med den talangen går det riktigt bra. För andra leder det istället till kraftiga skrattsalvor som aldrig slutar.
Några av de roligaste dialekterna i Sverige, och som ofta är ganska svåra att härma är den värmländska dialekten och den gotländska dialekten. Om de dialekterna går igång så kan man knappt förstå ett ord samtidigt som man kan få sig ett gott skratt då det låter väldigt roligt. Även norrländskan är rolig att försöka härma, då den är lite mer tillbakadragande och lugn.
Är man duktig på språk och skulle vilja lära ut särskilda språk eller ska leda ett projekt inom en särskild dialekt kan man gå en Ledarskapsutbildning för att lära sig tips och tricks på hur man blir en bra ledare.
En ledare kan dock anses vara bra för olika personer. En typ av ledarskapsstil kanske fungerar för en person men inte för en annan. Bland de olika ledarstilar som finns är det bra om man kan ta lite av varje för att bli en bra ledare.
För att återgå till språk och dialekter så är ju skånskan den dialekt som människor ofta försöker härma, dock är resultatet väldigt blandat. För er som inte visste så visst det flera olika typer av skånska. Om du skulle resa runt en dag i Skåne så skulle du stöta på helt skilda skånska dialekter om du skulle besöka Båstad, Lönsboda, Simrishamn, Trelleborg och Lund. Det är kanske inget man tänker på förrän man verkligen stöter på dem med kort mellanrum.
Om du bestämmer dig för att ta en rundtur i landskapet längst söderut så kan det därför vara bra att förbereda sig genom att plugga in ett par ord. Så nedan kommer en liten hjälp på traven när ni ska besöka Skåne så håll till godo:
- Rälig – Det här ordet används om man tycker att något är äckligt.
- Balle – Kan vara bra att känna till att ordet balle betyder rumpa nere i Skåne.
- Fubbick – Betyder kort och gott idiot.
- Fälleben – Det ska du akta dig för. Det är det skånska ordet för krokben.
Det var endast några klassiska skånska ord som kan vara bra att ha med sig på Skåneresan. Du kan dock läsa på om fler typiskt skånska ord genom att söka på internet. På så sätt minimerar du risken att bli utsatt för fälleben eller kallas fubbick.