Diverse

Studiemotivation är nyckeln till att lära sig nya saker

Alla kan lära sig något nytt, men det är inte lätt. Ju äldre man blir desto mer bekväm blir man. För att lära sig måste man ha studiemotivation. Man måste helt enkelt vara beredd att ge upp saker för att nå sitt mål. Det går inte att tro att man lär sig något i en handvändning, man måste öva, öva och öva.

Somliga kanske minns sin egen skoltid där man tragglade men ändå lärde sig en hel del matnyttigt. Men ju längre bort från skolbänken man kom ju mer måste man kämpa.

Man kan ta tag i sin egen situation och studera själv, distanskurser kan vara ett lärorikt sätt att öka sina kunskaper på. Det finns kurser i det mesta och man kan genomföra dessa över nätet. Kvällskurser, helgkurser, etc. pixel är bra alternativ om man vill förkovra sig och samtidigt träffa andra människor. För även om man är disciplinerad så kanske man vill ha stöd och stöttning. Man lär sig bättre tillsammans med andra.

Efter att ha valt en kurs om du vill gå kan det vara bra att sätta sig in i hur det är att plugga igen. Därför är hemsidan UR ett bra alternativ där du får tips om hur du pluggar. Mer information hittar du här. Se till att du tar dig igenom hela serien för att vara riktigt förberedd inför skolstarten.

Studiemotivation är kanske lätt i början, du träffar nya kurskamrater, du får en lärare och en inblick i kursen. Ditt intresse ökar och du känner att du gillar att plugga. Men när första inlämningsuppgiften kommer så lovar jag dig att du kommer att tvivla på ditt val, du kommer att ifrågasätta allt och det är här den verkliga studiemotivationen måste finnas. Du måste ha viljan, strategierna och framförallt våga be om hjälp. Kanske tror du att du kan klara allt, men ju mer hjälp du får med logistiken runt hemmet och andra arbetsuppgifter som kanske också kräver din uppmärksamhet så kommer du att fixa det.

Att börja studera är som att börja träna eller ändra någon annan rutin i ens liv, man måste finna en balans mellan studier och livet, men man måste också vara villig att låta något annat stå åt sidan medan man förkovrar sig. Det går inte att göra allt. Det är också viktigt att innan du behärskat studiemotivationen, studietekniken och kursen, ska du inte börja med något mer. Gör färdigt en sak i taget innan du gör alltihop en kort stund och sedan kraschar. Finn glädjen i studierna, läs för avkoppling och inte bara för studier. Använd användbara webbsidor för att behärska ditt nya liv.

Vägen till framgång går genom att lära sig nya saker, men för att ta in något nytt måste man också vara villig att lära.